Çizgi İzeyen Robot Yapımı 2

Mekanik
cizgi_izleyen_robot_alt_olcekli
Fotoğraflarını paylaştığım çizgi izleyen robot en basit ve en zahmetsiz bir çizgi izleyen yapmak için yapılmıştır. Çizgi izleyen iki pleksiden oluşmaktadır. Birinci pleksi 10×8.5 cm lik olan motoru ve kontrol kartının montaj edileceği pleksidir. İkinci pleksi 8×5 cm lik sensörlerin ve sarhoş tekerleğin montaj edileceği pleksidir. Birinci pleksinin 8.5 cm lik olan kısmının uzun olduğunu düşünebilirsiniz ancak robotun şaha kalkmaması için ağırlık merkezinin tekerlerin biraz önünde olması gerekmektedir. Bu yüzden robotta her bir parçayı tek tek tarttığımızda en ağır parçası olan pili koymak için bu kadar uzun tutulmuştur. En boy oranı olarak 1.1 ila 1.4 arasında tasarım yapabilirsiniz. Eğer en boy oranınız 1.1 olursa motorlarınızdaki en ufak bir pwm değişimiyle çok çabuk yönünü değiştirebilirsiniz. Bu tür bir tasarım düşük hızlı motorlar için uygundur. Eğer motorlarınız çok hızlıysa motorun en boy oranını 1.4 lere çekmeniz gerekmektedir. Bu değerler uzun denemeler ile elde edilmiştir. En boy oranı iki tekerleğin yere değdikleri noktaların uzunluğunun sarhoş tekere olan dik uzanlığına oranıdır.
Elektronik
Devre tasarımı bir robotun planlamasında en başta yapılması gereken bir bölümüdür. Ancak PCB tasarımı robotun mekanik tasarımı yapıldıktan sonra yapılmalıdır. Paylaşacağım devre tasarımı en az elemanla yapılabilecek bir devre tasarımıdır. Mikro denetleyici olarak Pic16F877A kullanmış olmamıza rağmen bu tasarımdaki bir robot için Pic16F876A mikro denetleyicisi de yeterlidir. Elimde kullanmadığım 877A olduğu için tasarımı 877A ile yaptım.
Toplam çekilen akımı azaltmak için 4 tane CNY70 bir birine seri bağlanarak 1 ohmluk direnç bağlanmıştır. 5. CNY70 ise 100 ohmluk direnç ile beslemeye bağlanmıştır. Kristal 4 ya da 20 MHz kullanılabilinir ve motor akımları yükte 900 mA ‘i geçmemelidir.
ISIS Professional - D:ProjelerTezlertez-8 (çizgi izleyen 877

Yorum Gönder

0 Yorumlar