Çizgi İzleyen Robot Yapımı

Çizgi İzleyen Robot Yapmayı mı Planlıyorsunuz? 

Az malzeme gerektirmesi ve basit olması nedeniyle yaygın bir hobi robotu projesi olan çizgi izleyen robotlarla uğraşmadan önce rehberimize göz atmanızı tavsiye ederiz. 
Çizgi Takip Robotlarında kullanılan malzemelerin listesi şu şekildedir:
  1. Motorlar
  2. Tekerlekler
  3. Çizgi Sensörleri
  4. Motor Sürücüler
  5. MCU Devresi
  6. Batarya
  7. Şasi
  8. Diğer Malzemeler
Şimdi her bir maddeyi ele alalım.

 1) Motorlar
Çizgi İzleyen Robotlarda amaç en hızlı olabilmek bu nedenle seçimlerimizi de genellikle en hızlı motorlardan yana kullanmalıyız. Yalnız hız yanında ihmal edilen daha önemli bir bilgi var o da motorun
torklu olması yani yüksüz konumda çok hızlı bir model yük altında aynı hızı göstermeyebiliyor. Bu nedenle hem hızlı hem de torklu modelleri seçmek gerekiyor.


Profast Motorlarımız yüksek hızlı ve torklu olmaları nedeniyle çizgi izleyen robot yapımcıları arasında çok popüler. Aynı boyuttki motorlara oranla biraz daha fazla akım çekiyorlar ve bu da motorların torklarını arttırıyor.

2) Tekerlekler

Çizgi izleyen robotlarda tekerlek seçimi de çok önemli, robotunuzun hareketlerini tamamiyle değiştirebiliyor. Tavsiyemiz en iyi tutunmayı sağlayan ve geniş yüzeyli silikon tekerlekler.

 

3) Çizgi Sensörleri

Bu sensörler parkurda yer alan yolun kontrast farkına göre ayırt ederler. Üzerlerinde bulunan yansımalı optoküplörler siyah renkte iletime geçmez, beyaz renkte iletime geçer. Çizgi sensörü sayısı ne kadar fazlaysa robotun yol üzerinde konumu hakkında o kadar bilgi alınabilir.

 

 4) Motor Sürücüler

Çizgi izleyen robotların motorları genellikle çok yüksek akımlar çekmezler bu nedenle 500ma ile Birkaç Amperlik sürücüler sıklıkla kullanılır.

 

 

5) Mikrodenetleyici (MCU) Devresi

Robotun beyni bu kısımdadır Sensörlerden gelen veriyi işleyip çıkışta motor sürücülere hükmeder. Ve motor sürücünün anlayabileceği dilden veriler üretir. Yazdığımız yazılımla MCU devresini kontrol edebiliriz. Çizgi izleyen projeleri için sıklıkla kullandığımız Arduino kartlarını da sıklıkla kullanmaktayız.

 

6) Batarya

Batarya konusu da çok önemlidir. Çizgi izleyen robotlar için hafiflik çok önemlidir. Bu nedenle olabildiğince küçük bataryalar kullanmalıyız. Bataryaların hem küçük hem yeterince akım vermeleri gerekmektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı Li-Po bataryalar en uygun seçenektir.

7) Robot Gövdesi

Robotun şasisi yani gövdesi tüm robotun malzemeleri taşıyan bir iskelettir. Çizgi izleyen robot gövdesi hafif ve uzunca bir tasarıma sahip olmalıdır. Robotun veri işleme hızıyla motor ekseni ve sensör mesafesi arasında mesafe bulunmalıdır.


Maliyetler

Çizgi İzleyen Robot türleri maliyeti en düşük robot türlerinden biridir. Kullanılan malzemelere göre 100 TL ile 600 TL arasında maliyetler değişebilmektedir.

Kitlerimizi İnceleyiniz ! 

Çigor - Basit Çizgi İzleyen Robot Kiti 

Fline - Arduino İle Çizgi İzleyen Robot Geliştirme Kiti

Yorum Gönder

0 Yorumlar